Het CDA gelooft in kaboutertjes

Het CDA en haar lijsttrekker Wim van de Camp zijn ten strijde getrokken tegen de hordes uit Brussel! De campagne voor de verkiezingen van het Europees parlement werd op gang getrokken in de Telegraaf met de aankondiging dat er kom af gemaakt moest worden met het leger van EU-ambtenaren en hun regelzucht.
Volgens Wim van de Camp zouden er wel 67,000 van die “faceless bureaucrats” rondlopen. Daar kon wel 10% van af. Opgeruimd staat netjes. Kunnen ze ook gelijk wat minder regelen.
Al snel bleken de getallen van geen kant te kloppen. Wim zelf gaf toe in een twitter dat het getal van 67,000 een soort van gemiddelde was van wat ze aan getallen hadden gevonden. 23,000 aan de ene kant en 170,000 aan de andere kant. Het eerste getal komt dicht bij het juiste aantal ambtenaren bij de Europese Commissie in Brussel. Het tweede getal komt van OpenEurope, een rabiate anti-EU denktank in het Verenigd Koninkrijk. Die telde voor het gemak alle EU-ambtenaren, alle europarlementariërs, hun staf, de nationale ambtenaren en de lobbyisten in Brussel bij elkaar op. Allemaal deel van de grote samenzwering genaamd Europa.

Judith Merkies, 4de op de lijst voor de PvdA, publiceerde op haar website de juiste getallen die ook te vinden zijn op de website van de Europese Commissie.

In de Trouw van 12 mei 2009 staat een duidelijk verhaal hierover onder de titel “’EU-monster’ is toch vrij slank gebouwd”. Daarin schrijven zij onder andere:

Een betere vergelijking dan een stad biedt wellicht de nationale overheid, ook wat taken betreft. Nederland telt in totaal ruim 120.287 rijksambtenaren. Meer dan twee maal zoveel dus als in Brussel en de andere steden van waaruit de EU bestuurd wordt. Gerelateerd aan het aantal inwoners heeft de Nederlandse overheid bijna tachtig keer zoveel ambtenaren als de EU en Rotterdam nog veel meer.

Wim en het CDA zien dus spoken. Dat kan iedereen overkomen. Wat veel erger is dat door met onjuiste getallen te strooien en te roepen “minder ambtenaren” hij de indruk wekt dat het allemaal de schuld zou zijn van die faceless bureaucrats in Brussel. Al eeuwenlang is het goed gebruik om in tijden van oorlog (en campagne voeren is oorlog net als voetbal, nietwaar?) een vreemde en verre  vijand te creëren en daar tegen ten strijde te trekken. Wij tegen hullie!

Maar dat was nog niet genoeg. Op 14 mei lanceerde Wim een gloednieuwe website: de blauwe krokodil!

CDA-lijsttrekker Wim van de Camp heeft vanochtend de internetsite http://www.blauwekrokodil.nl gelanceerd. Dit deed hij samen met de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Bernard Wientjes, staatssecretaris van Financiën, Jan Kees De Jager en ondernemerskandidaat voor het Europees Parlement, Winand Quaedvlieg.

Wat schrijft het CDA op de nieuwe website www.blauwekrokodil.nl?

“De Europese Unie vaardigt jaarlijks duizenden nieuwe regels uit. De ‘Blauwe Krokodil’ staat symbool voor de regeldruk in Europa en is een verwijzing naar het bekende tv-spotje over bureaucratie, de paarse krokodil. Europa bemoeit zich met heel erg veel onderwerpen, en voor alles lijkt wel een regel bedacht. Van de verpakkingsrichtlijn voor de maakindustrie tot de verplichte rij- en rusttijdenwetgeving voor vrachtwagenchauffeurs, ondernemers krijgen hier mee te maken en ondervinden hier last van.”

Weer die ellendelingen uit Brussel/Europa. En nu niet duizenden ambtenaren maar duizenden nieuwe regels. Wim houdt van duizendjes lijkt het wel! “Brussel” en “Europa” worden in dit soort verhalen steevast voorgesteld als was het een vreemde mogendheid die Nederland bezet heeft en van op afstand controleert en manipuleert. Zoals de Spanjaarden, de Oostenrijkers, de Fransen en de Duitsers in het verleden gedaan of geprobeerd hebben. En het kleine Nederland verzet zich manmoedig! Je maintiendrai!!

Helaas is de werkelijkheid ècht anders, zacht uitgedrukt, net als bij die aantallen ambtenaren.

Roland Duong en Teun van de Keuken tonen in hun artikel in Trouw van 11 mei 2009, getiteld ’Nederlandse politici geven Brussel de schuld’, eenvoudig aan dat veel van de zogenaamde “Europese regelzucht” rechtstreeks uit Den Haag komt en niet door de hordes uit Brussel wordt bedacht.

In werkelijkheid willen de bedrijven die schouder aan schouder met Wim de blauwe krokodil gaan bestrijden juist wel die regelgeving. Zij willen hun produkten op een eengemaakte markt verkopen en vragen daarom uniforme regelgeving in heel Europa. Lidstaten maken afspraken om zaken Europees te regelen. Veel bedrijven hebben kantoren in Brussel of huren lobbyisten in Brussel in. Wim gaat ze straks allemaal nog véél tegenkomen. Samen met anderen (lidstaten, Europarlementsleden) oefenen ze zo druk uit op de ambtenaren van de Commissie om die regelgeving zo te maken dat het gunstig voor hen is. Die ambtenaren staan maar aan het begin van de keten en zullen uiteindelijk ook helemaal niet beslissen wat er definitief als regelgeving komt. Hun voorstellen gaan naar de Europese ministerraad en het Europese parlement. Daar wordt er door ambtenaren van de lidstaten nog veel aan gesleuteld, toegevoegd en gewijzigd. En dan is er ook nog het parlement.

Die Europese regelgeving is echter een kader. Die wordt pas wet als de landen zelf dat kader omzetten in nationale wetten. Dat doen de nationale regeringen en de nationale parlementen. Die zitten soms te slapen of maken er soms een veel te ingewikkeld verhaal van. Duong en Van de Keuken schrijven daar over:

Wat wil het geval? Nederland is vaak roomser dan de paus en interpreteert Europese regelgeving strikter dan andere landen, is de ervaring van de tv-makers.

En wie zitten er in de ministerraden (Europees en nationaal) en wie zitten er in de parlementen (Europees en nationaal)? Politici zoals Wim van de Camp, Maxime Verhagen en Jan-Peter Balkenende! En niet die hordes Europese ambtenaren. Die zijn dan al lang uit beeld.

Die vermeende grote aantallen ambtenaren bestaan niet en die vermeende grote aantallen regels die zij jaarlijks uitvaardigen komen eerder uit Den Haag dan uit “Brussel”.

In beide gevallen moeten er dus wel kaboutertjes in het spel zijn anders is het verhaal van Wim niet te verklaren. Misschien heeft Wim die wel gezien vanuit de CDA-luchtballon. Kan hij mij dan zeggen waar ze zitten? Ik zou ze héél graag ook eens ontmoeten namelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: