Ook de VRT (en de NOS) gelooft in fabeltjes. Maar het RF komt te hulp!

Het eerste item op het VRT-journaal vanavond 2 november om 19 u deed mij de haren recht overeind staan. Van Rompuy kandidaat voor het “Presidentschap van de EU”! Even dacht ik dat het 1 april was maar niet heus. Maar…. die post bestaat hélémaal niet.
Lees het gerust nog eens na op bladzijde 8 van http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:306:0010:0041:NL:PDF :

5. De Europese Raad kiest zijn voorzitter met gekwalificeerde meerderheid van stemmen voor een periode van tweeënhalf jaar. De voorzitter is eenmaal herkiesbaar. Indien de voorzitter verhinderd is of op ernstige wijze tekortschiet, kan de Europese Raad volgens dezelfde procedure zijn mandaat beëindigen.

Het gaat dus over de post van “voorzitter van de Europese Raad” (de bijeenkomst van EU regeringsleiders) en niet die van “President van de EU”.

De EU instellingen en de daaraan verbonden posten zijn niet altijd simpel voor te stellen maar dit is gewoon een foute omschrijving of vertaling. Er wordt de indruk gewerkt dat de EU een superstaat is bestuurd door een President. Iedereen denkt dan gelijk aan de Franse of Amerikaanse President. Hier is echter geen sprake van, verre van dat.

Waarom dan zo’n slordigheid? Deze foute omschrijving circuleert al dagen en is op allerlei plaatsen al tegengesproken.
Het VRT-journaal doet dus gewoon zijn huiswerk niet goed. Jammer!!

En vlak daarna ook de NOS op Teletekst, zelfde euvel. Slordig!!

Maar wie schetst mijn verbazing? Vandaag, 4 november 2009, publiceert het Reformatorisch Dagblad (ja, U leest het goed) een artikel met de titel “‘EU-president’ is geen Obama”, zie http://www.refdag.nl/artikel/1443077/EUpresident+is+geen+Obama.html.

Twee citaten:

President van Europa, zo luidt de aanduiding in de volksmond. Die benaming is echter niet juist. Zij suggereert dat degene die de functie gaat bekleden veel meer macht bezit dan in werkelijkheid het geval zal zijn.

en

De baas van de EU: eveneens een omschrijving die geen recht doet aan de inhoud van de baan. De Unie zit ingewikkeld in elkaar. Daarom valt te begrijpen dat er bewoordingen klinken die de burger toch een beetje een gevoel moeten geven van wat deze prestigieuze post voorstelt. Maar pas op, want die versimpelingen kunnen op het verkeerde been zetten.

Bravo! Er zijn dus toch journalisten die hun werk goed doen.

Advertenties

2 Reacties to “Ook de VRT (en de NOS) gelooft in fabeltjes. Maar het RF komt te hulp!”

  1. Bram van der Bruggen Says:

    Idem op de Nederlandse journaals! Ben het helemaal met je eens…irriteerde me er ook al mateloos aan!
    In “Wilderstermendenkend” 😉 zou het een complot zijn?

  2. Twitter Trackbacks for Ook de VRT (en de NOS) gelooft in fabeltjes! « Dick Nieuwenhuis Blog [dicknieuwenhuis.wordpress.com] on Topsy.com Says:

    […] Ook de VRT (en de NOS) gelooft in fabeltjes! « Dick Nieuwenhuis Blog dicknieuwenhuis.wordpress.com/2009/11/02/ook-de-vrt-gelooft-in-fabeltjes – view page – cached Het eerste item op het VRT-journaal vanavond 2 november om 19 u deed mij de haren recht overeind staan. Van Rompuy kandidaat voor het “Presidentschap van de EU”! Even dacht ik dat het 1 april was… Read moreHet eerste item op het VRT-journaal vanavond 2 november om 19 u deed mij de haren recht overeind staan. Van Rompuy kandidaat voor het “Presidentschap van de EU”! Even dacht ik dat het 1 april was maar niet heus. Maar…. die post bestaat hélémaal niet. Read less […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: