European Multilingual Blogging Day 2012 – Een jaar voorbij….

The European Multilingual Blogging Day 2012 is a good reason to write once again on this blog!
And because it’s the European Multilingual Blogging Day I’ll write this blog in Dutch.
Here we go…..

Een jaar voorbij…….

Een vreemd jaar is voorbij. Een jaar geleden werkte ik nog als webmaster voor de website van de nieuwe Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO; beter bekend als de EEAS). Sinds begin van 2012 heb ik die post achter mij gelaten.
Vreemd, want ik was sinds 1995 actief binnen de Europese Commissie op het terrein van websites. Ik stond mee aan de wieg van de EUROPA server in 1995, werkte 6 jaar lang aan de website van DG Onderzoek (nu DG “RTD” toen nog “DG XII”!), begon in 2001 te werken voor DG Uitbreiding (“ELARG”), switchte kort van midden 2004 tot eind 2005 naar DG Economie en Financiën (“ECFIN”) om van dan af te werken voor DG Externe Betrekkingen (“RELEX”).
Eind 2009 werden wij enigszins overvallen door de komst van het verdrag van Lissabon. Amper een jaar hadden we om alles voor te bereiden voor de komst van de EEAS. Op 1 december 2010 startte deze dienst als aparte EU instelling. Op 1 januari 2011 ging het overgrote deel van het personeel van DG RELEX, van DG Development elders in de Commissie en delen van het secretariaat van Raad, diegenen die voordien voor Xavier Solana werkten, over naar de nieuwe instelling.
Alhoewel het communicatie team bleef opereren vanuit de Commissie (een nieuwe dienst werd geformeerd met de “restanten” van RELEX, de zogenaamde FPI*) werkte het vrijwel uitsluitend voor de EEAS en haar website. Een wat merkwaardige constructie maar we hadden nauwelijks keuze.
In de loop van 2011 werd de situatie nog ingewikkelder omdat de EEAS haar eigen communicatie-team oprichtte.
Tijd voor mij om uit te kijken naar een andere functie want 2 kapiteins op één schip dat werkt niet ècht!
Sinds begin dit jaar ben ik IT coordinator van FPI en adviseer de directeur van die dienst op een aantal terreinen gelinkt aan informatica.
Ik hou mij onder andere bezig met een project dat gericht is op het volledig herschrijven en inrichten van een nieuwe database voor de gegevens van personen en organisaties die vallen onder het financieel sanctie regime dat de EU voert.
Daarnaast regel en organiseer ik de informatica noden en behoeften van het FPI personeel en ben mede-verantwoordelijk voor de logistiek van onze crisisplannen en het opstellen van een zogenaamd business continuity plan.
Ik werk dus nog weinig op het terrein van de communicatie.
Iets wat mij er overigens niet van weerhoudt om zéér actief te blijven op met name Twitter (@dicknieuwenhuis)!
Na 26,5 jaar is een nieuwe uitdaging best belangrijk om met plezier te blijven werken alhoewel ik mij langzamerhand begin voor te bereiden op mijn pensioen! Nog een paar jaar en dan geef ik het stokje door aan een nieuwe generatie EU-ambtenaren.
Aan dat laatste help ik zelf alvast een beetje mee. Van tijd tot tijd ben ik spreker op informatie bijeenkomsten van “Werken bij de EU“. Ik vertel Nederlanders met belangstelling voor een baan bij één van de EU instellingen wat het werk daar zoal inhoudt, wat je wel en wat je niet kunt verwachten en hoe je voor te bereiden op het noodzakelijke examen want je moet af leggen om in aanmerking te komen voor een baan bij de EU. Ik vind het best belangrijk mij kennis en ervaring over te dragen. Volgende week dinsdag (20 november 2012) ben ik in het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag op zo’n bijeenkomst.

Zo dat was het weer voor dit jaar en de European Multilingual Blogging Day!

Dick Nieuwenhuis
14 november 2012.
________

* Vol uit de Service for Foreign Policy Instruments.

2 Reacties to “European Multilingual Blogging Day 2012 – Een jaar voorbij….”

  1. macarenarg Says:

    Nice! It is not very often we see a civil servant explaining his background and his daily task. Very nice post Dick!

  2. dicknieuwenhuis Says:

    With pleasure! You read Dutch??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: