2014 – een jaar vol verwachtingen en een jaar vol veranderingen!

Image source: euonym.eu

This is my contribution – in Dutch – to the Day of Multilingual Blogging 2014.

In summary:
2014 was a year full of expectations and full of changes. Both privately and professionally.
Privately: I became a grandfather and played even more music than ever before.
Professionally: we saw the arrival of a new European Parliament and with some turmoil the arrival of a new European Commission and therefore a new boss in the person of Federica Mogherini! It will also be the last full year that I work for the European Commission. On 24, 25 and 26 November I’ll be following the famous training course “Preparation for Retirement” and I have decided I will stop my EU career on the 1st of May 2015, exactly 29 years after this amazing adventure started!
Enjoy reading!!

Dit is mijn bijdrage aan de Day of Multilingual Blogging 2014.

Muzikaal startte het jaar 2014 met Bach! Weliswaar op een begrafenis maar dat voor een dame van in de 90 die nog tot het laatst in een koor had meegezongen. “Schlummert ein, ihr matten Augen” uit Bach’s cantate nr 82 is dan een prachtig en toepasselijk stuk! Luister maar naar de prachtige uitvoering met John Eliot Gardiner, The English Baroque Soloists en Peter Harvey, bas-bariton op Youtube.
Eind januari was er daarna met het jaarlijks concert van de Koninklijke Fanfare Broedermin in Sterrebeek waar ik nu al een behoorlijk aantal jaren muzikant en ook bestuurslid ben. Wij wonen als “Nederbelgen” nu al weer ruim 27 jaar in dit mooie Vlaamse dorpje onder de rook van Brussel en de deelname aan plaatselijke verenigingen en activiteiten is belangrijk geweest voor een optimale integratie. Na mijn pensionering gaan we dan ook niet terugverhuizen naar Nederland!

Op 14 maart 2014 kwam er toch nog plots een grote verandering in ons leven. Nadat wij thuis geluisterd hadden naar een schitterende uitvoering van Franz Schubert’s “Die schöne Müllerin” door onze vriend René Slot, tenor en pianist Wilko Jordens kregen wij een telefoontje dat ons eerste kleinkind Seppe was geboren! Wij zien hem regelmatig en genieten met volle teugen van het grootouderschap.

Eind april maakte ik met een aantal strijkers van mijn voormalig symfonieorkest, het Bruocsella Symphony Orchestra, een bijzondere uitstap naar Riyad in Saudi-Arabië waar wij een tweetal concerten gaven, waaronder één in aanwezigheid van 2 leden van de Koninklijke familie. Uitzonderlijk want westerse muziek wordt daar normaal niet zo gauw uitgevoerd en bovendien waren we met een vrouwelijke solist en een aantal dames in orkest. De receptie na het tweede concert in de residentie van de EU ambassadeur was ook een unieke ervaring. Bij aankomst aan de beveiligde ambassadewijk was er een heuse zandstorm en regenbui en onze instrumenten hadden het er even later behoorlijk moeilijk mee om op stemming te blijven.

In mei was er dan weer de Koningin Elisabeth wedstrijd zang. De Canadese sopraan Meghan Lindsay was bij on thuis gast en zij haalde de halve finale tot onze grote vreugde. De diploma-uitreiking en de laureatenconcerten na afloop zijn altijd een waar genoegen. Een plezier om zoveel jong zangtalent bezig te zien.

In de loop van het jaar zijn wij ook gaan luisteren naar mijn favoriete orkest het Koninklijk Concertgebouworkest uit mijn geboortestad Amsterdam! Wij zijn nu al een paar jaar lid van de Belgische Vriendenkring, iets wat ik iedereen kan aanraden. Lees pagina 3 van de laatste nieuwsbrief er maar op na!

Eind mei waren er dan verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement, snel gevolg door de uitverkiezing van Jean-Claude Juncker als nieuwe Commissie-voorzitte en eind augustus de benoeming van Federica Mogherini tot onze nieuwe baas vanaf 1 november.

In august ben ik voor een tweede keer op rij gaan deelnemen aan de Summer School of Music in Sherborne (UK). Wederom een fantastische ervaring. In een week tijd wordt een heus concertprogramma ingestuurd met dit jaar werken van Leonard Bernstein, Glière en de prachtige maar zware 2e symfonie van Edward Elgar.

Aan het begin van het jaar had ik al intern aangegeven dat ik het allemaal wel mooi vond en dat ik van plan was met pensioen te gaan met het aantreden van de nieuwe Europese Commissie. December schijnt echter niet zo’n goede maand te zijn om te stoppen (donkere dagen, eindejaar drukte alom en veel andere feesten) dus ga ik in het voorjaar.

Op 24, 25 en 26 november ga ik de beroemde cursus “Voorbereiding op de pensionering” volgen op mijn werk en ik stop definitief mijn actieve EU carrière op 1 mei 2015, exact 29 jaar nadat ik di bijzondere avontuur ben begonnen!

Op 1 mei 2015 start dan de Koningin Elisabeth wedstrijd viool 2015 waarbij wij wederom gastadres zullen zijn. Ik kijk al uit naar de komt van een jong viooltalent en ben zeker van plan zo veel mogelijk van de optredens te gaan genieten. Spijtig genoeg zal een bijzonder mens der niet meer bij zijn, op 12 november 2014 overleed Jean-Pierre Graaf de Launoit, voorzitter van de raad van bestuur en het uitvoerend comité van de wedstrijd. Voor hem de prachtige Romance in G groot van Beethoven gespeeld door David Oistrach: http://youtu.be/SxOD45-hNr8.

Advertenties

Eén reactie to “2014 – een jaar vol verwachtingen en een jaar vol veranderingen!”

  1. petrudumitru Says:

    Congratulations on your achievements, Dick!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: